Douglas en Lariks hout

Douglas en lariks hout begint met de jaren steeds populairder te worden. Zo zie je het bijvoorbeeld steeds vaker terugkomen in de tuin als schutting, overkapping, vlonder of tuinmeubilair. Hier is de warme uitstraling in combinatie met de brede toepasbaarheid grotendeels verantwoordelijk voor. Door de unieke eigenschappen van douglas en lariks hout is het duurzaam (duurzaamheidsklasse 3), vereist het minimaal onderhoud en heeft het een hoge mate van bewerkbaarheid. Bekijk hier ons assortiment aan douglas en lariks hout.

Zie ook eens onze andere typen naaldhout vuren en grenen.

Douglas en Lariks hout

Assortiment douglas en lariks

Assortiment douglas en lariks

Douglas constructiehout (35)

Douglas overkapping (12)

Douglas schutting (13)

Douglas deuren (2)

Douglas vlonderplanken (1)

Douglas rabat (6)

Douglas hekwerk (1)

Douglas tafels (9)

     3 generaties aan kennis
     Makkelijk online bestellen
     Levering in heel Nederland
 3 generaties aan kennis
 Makkelijk online bestellen
 Levering in heel Nederland

Over Douglas en Lariks hout

Douglas en lariks hout beginnen met de jaren steeds populairder te worden. Hier zijn de warme uitstraling in combinatie met de brede toepasbaarheid grotendeels verantwoordelijk voor. De karakteristieke warme kleur van het hout geeft een mooi luxe contrast met het groen van gras, de planten in de tuin en de kleuren van bloemen.

Douglas en lariks worden echter vaak in één noemer genoemd. Dat komt omdat beide houtsoorten zeer veel op elkaar lijken in uiterlijk, duurzaamheid en verwerking. Toch zijn er enkele kleine verschillen tussen de twee soorten. Zo heeft lariks een licht geelbruine kleur en is douglas wat meer roze van kleur. Lariks is net iets duurzamer omdat het meer hars bevat. Door de nagenoeg gelijke eigenschappen zijn douglas en lariks prima door elkaar te gebruiken.

Van zichzelf zijn lariks en douglas een stukje harder dan grenenhout en vurenhout. De nerf is redelijk fijn en recht. De draad is wat aan de harde kant, waardoor het hout bij droogte kans heeft op splijten.

Tips voor een langere levensduur

Het effect van douglas hout onbehandeld laten is dat de look snel verandert. Dit komt puur door de invloed van weersomstandigheden. Bovendien gaat de kwaliteit van het hout zelf ook achteruit door aanraking met een vochtige grond. Wil je de levensduur verlengen door het hout te behandelen? Kies dan voor een douglas beits. Deze zijn in verschillende tinten verkrijgbaar. Wil je de natuurlijke kleur echter behouden? Dan is een transparante beits (douglas olie) aan te raden.

Voordelen douglas hout

Er zijn een aantal specifieke voordelen die kenmerkend zijn voor douglas hout:

  • Duurzaam

Douglas hout heeft van nature een duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het onbehandeld al zo’n 10 tot 15 jaar meegaat. Daarmee creëer je met douglas hout in jouw tuin een prachtige houtlook, die nog zeker minimaal 10 jaar mee zal gaan.

  • Minimaal onderhoud vereist

Douglas hout bevat van zichzelf bestanddelen die het hout beschermen tegen invloeden van het weer. Wil je het hout in de grond plaatsen? Dan is het verstandig om het te behandelen met een buitenbeits of de palen op poeren te plaatsen om geen contact met de grond te hebben. Ook voor kleurbehoud is een beits aan te raden.

  • Hoge mate van bewerkbaarheid

Douglas kent een hoge mate van bewerkbaarheid. Dit betekent dat het relatief makkelijk is om douglas schuttingen, overkappingen en constructiehout (palen, planken en balken) te zagen, schuren, boren, verven, beitsen of af te lakken.

  • Unieke, warme uitstraling

Douglas hout kopen is deels iets wat je doet vanwege de unieke, warme en chique uitstraling. Dankzij de licht roze kleur van het hout, creëer je in jouw tuin namelijk een uniek effect. Hou je van speciale, sfeervolle materialen? Dan komt Douglas hout in jouw tuin helemaal tot z’n recht.