Schutting

Schuttingen zijn meer dan een verzameling houten planken.

Schuttingen zijn op subtiele wijze in staat om jouw privacy te beschermen. Tegelijkertijd heb je ruim de mogelijkheid om dit zo natuurlijk mogelijk te doen. Met een warme, moderne schutting creëer je rust en intimiteit. Een schutting die niet alleen afbakent, maar ook visueel en gevoelsmatig iets toe te voegen heeft.

 

Bij Houtt krijg je de mogelijkheid om het volledig te personaliseren. Zo weet je zeker dat de schutting in jouw tuin niet alleen functioneel is, maar dat je er persoonlijk ook veel waarde aan hecht.

Schutting

Assortiment schuttingen

Schutting materiaal

In de basis is het van belang te weten wat de eigenschappen zijn van jouw favoriete scherm. Elk soort hout heeft namelijk zijn eigen voordeel. Kies je een scherm op basis van de levensduur, de uitstraling, de prijs of juist de bewerkbaarheid van het hout?

Schutting type

Je geeft hierdoor Geef een uniek karakter aan jouw tuin door jouw schuting af te wisselen met trellis of lamellen scherm.

 3 generaties aan kennis
 Makkelijk online bestellen
 Levering in heel Nederland

Schutting deuren

De meeste deuren uit het assortiment zijn universeel te gebruiken, hebben een stalen frame voor extra stevigheid en zijn voorzien van een slotinfrezing.

Schutting palen & toebehoren

Een scherm staat niet zonder palen. Kies voor bijpassende houten palen om van je schutting een geheel te maken of geef het een stoer en robuust uiterlijk met betonnen palen en onderplaten.

Schutting

Schuttingen zijn meer dan een verzameling houten planken.

Schuttingen zijn op subtiele wijze in staat om jouw privacy te beschermen. Tegelijkertijd heb je ruim de mogelijkheid om dit zo natuurlijk mogelijk te doen. Met een warme, moderne schutting creëer je rust en intimiteit. Een schutting die niet alleen afbakent, maar ook visueel en gevoelsmatig iets toe te voegen heeft.

 

Bij Houtt krijg je de mogelijkheid om het volledig te personaliseren. Zo weet je zeker dat de schutting in jouw tuin niet alleen functioneel is, maar dat je er persoonlijk ook veel waarde aan hecht.

Op zoek naar de juiste schutting

Op het moment dat je op zoek bent naar een schutting, wil je allereerst natuurlijk weten welke soorten schuttingen er zijn. Kies je meest favoriete schutting op basis van de verschillende opties:

1. Op basis van het houtsoort

Allereerst kun je met de schutting een aantal verschillende kanten op wat het type houtsoort betreft. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit:

 • Grenenhout: Grenenhout is afkomstig van de den. Deze houtsoort is voornamelijk afkomstig uit Noord-Europa en groeit daar onder koude omstandigheden. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit, het hout wordt hierdoor namelijk steviger.
 • Vurenhout: Voor vurenhout geldt grotendeels hetzelfde. Dit hout is afkomstig van de fijnspar, die deel uitmaakt van de dennenfamilie. Het is een van de meest populaire houtsoorten die gebruikt worden. Makkelijk te bewerken en daardoor relatief goedkoop. De kleur is net wat lichter dan bij grenenhout het geval is.
 • Douglas hout: Douglas hout staat bekend om de hoge kwaliteit en de relatief lange levensduur binnen naaldhout. Je bent zeker 10 tot 15 jaar voorzien van een uitstekende schutting wanneer je voor douglas hout kiest.
 • Hardhout: Hardhout is een zeer duurzame houtsoort. Deze is over het algemeen wat prijziger, maar daar krijg je ook een hoop voor terug. Met een levensduur van zo’n 20 tot 25 jaar ben je met een hardhouten schutting voor een lange tijd voorzien. Bekijk ook eens de luxe bankirai schermen assortiment.
 • Staal: Liever geen houten schutting maar iets wat oneindig mee gaat? Dan is een stalen schutting een goede optie. Dit scherm is uiterst geschikt om te bedekken met verticaal groeiende planten zoals klimop, zonder dat het materiaal wordt beschadigd wat wel gebeurt bij hout en baksteen. Ook zijn deze schermen populair voor zakelijke doeleinden, denk aan het afschermen van bedrijfsterreinen en schoolpleinen.

2. Op basis van de afmeting

Niet iedere schutting heeft dezelfde afmeting. Zo zijn de schermplanken van 16 mm dikte en 14,5 cm breedte bijvoorbeeld de meest populaire. Echter zijn er een groot aantal opties wat afmetingen betreft. 

Voor de hoogte zijn de opties vaak 150, 180 en 200 cm. In sommige gevallen is er behoefte aan een schutting van 90 en 130 cm hoog, bijvoorbeeld wanneer je een meer open karakter wilt meegeven. 

Met betrekking tot de dikte van de planken moet je denken aan de categorieën tot 20 mm, 20-40 mm, 40-60 mm en 60 mm of meer.

Binnen ons assortiment bieden wij de schermen aan in vaste breedtematen van 90, 130, 150 en 180 cm.

3. Op basis van de stijl

Voor jouw ideale schutting heb je ook de keuze om voor een vorm te kiezen die helemaal op jouw wensen aansluit. Een vorm die naar jouw mening een rustgevende, open of juist gesloten en moderne uitstraling heeft. Die ervoor zorgt dat je dag in dag uit met veel plezier buiten bent in je eigen tuin. Om dit doel te bereiken, heb je de keuze uit de volgende scherm stijlen:

 • Horizontaal: Horizontale schuttingen zijn helemaal van deze tijd. Waar traditioneel gezien vooral de verticale variant altijd populair was, zie je tegenwoordig steeds vaker dat men voor de horizontale vorm kiest. Dit design geeft een uniek karakter aan jouw tuin mee.
 • Verticaal: De verticale schutting is de meest gebruikte vorm in Nederland. De schermen bestaan dan uit houten planken die van boven naar beneden in het design zijn opgenomen. Ook hiervoor hebben we een groot aantal mogelijkheden voor je klaarliggen.
  Tip: In veel gevallen kunnen de schermen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.
 • Trellis: Door middel van een trellisscherm kun je jouw schutting een stuk opener maken. Je kunt kiezen uit een raster, draad of klimrek scherm. Dit geeft een ruimtelijk karakter aan jouw tuin. Bovendien ziet het er visueel ook erg aantrekkelijk uit. Dichte stukken schutting afwisselen met enkele trellisschermen is iets wat momenteel erg in trek is. 
 • Boog: Een boogscherm maakt de afwerking wat minder strak, wat veel mensen interpreteren als gezelliger. Wanneer je deze mening deelt, is het zeker de moeite waard om een schutting met een boog te overwegen. Ook hier kan je verschillende schermen leuk combineren. Denk aan een combinatie van een boog, een draadscherm en een rasterscherm.
 • Hout en beton: Bij een hout en beton schutting komen betonplaten, betonplaten en houten schermen samen. Hierdoor krijgt de tuin een modern en robuust karakter. Het is een van de meest populaire keuzes van nu. Naast dat de betonlook er strak en robuust uitziet, heeft het plaatsen van beton als raamwerk voor het houten scherm ook het grote praktische voordeel dat het hout wordt beschermd tegen aantasting (van bijvoorbeeld de vochtige grond) en dus langer meegaat.
 • Dicht in kader: Bij een dicht in kader scherm liggen de houten planken dicht tegen elkaar aan en zijn aan de rand omgeven door een houten kader. Dit kader zorgt voor een strakke, afgewerkte look en veel privacy.
 • Afbouwscherm: Dit type scherm heeft een uitgesneden hoek en wordt meestal gebruikt als eindscherm bij een rechte schutting, bijvoorbeeld als de schutting eindigt aan de waterkant, of als privacy scherm met de buren in de voortuin.
 • Waaierscherm: Een waaierscherm geeft een sierlijke draai aan de schutting. Dit type wordt vaak gebruikt als privacy scherm voor de buren in de voortuin.
 • Lamellen scherm: Dankzij de lamellen, ook wel shutters genoemd, krijgt de tuin een stijlvol en luxe uitstraling. Naast dat het scherm te gebruiken is voor het maken van een schutting, kan er ook een schaduwdak mee gemaakt worden.

Geïmpregneerde houten schutting

Bij Houtt bieden we je de optie om voor een geïmpregneerde houten schutting te kiezen. Hout dat geïmpregneerd is, gaat een stuk langer mee. Het wordt ook wel verduurzaamd hout genoemd. De reden hiervoor is dat het onder hoge druk bewerkt wordt met een verduurzamingsmiddel, waardoor het een groene gloed krijgt. Deze groene gloed verdwijnt gemiddeld na ongeveer 6 maanden. Hierdoor kun je in jouw eigen tuin veel langer genieten van de schutting, zonder dat deze aangetast wordt. Denk aan mogelijke aantastingen van schimmel, insecten of bacteriën. Allemaal zaken die je liever kwijt dan rijk bent.

Coloured Wood schutting

De Coloured Wood schermen zijn van duurzaam behandeld naaldhout en heeft de uitstraling van douglas hout. Het voordeel van de Coloured Wood schermen is dat het door de beits behandeling duurzamer is dan douglas en langer de kleur behoudt dan onbehandeld douglas hout. Daarnaast zijn de coloured wood schermen ook nog eens goedkoper dan onbehandelde douglas schermen! Bespaar dus tijd en geld door te kiezen voor behandeld hout waar niks meer aan gedaan hoeft te worden.

Jouw schutting online bestellen

Bij Houtt vinden we het belangrijk dat een schutting bestellen je zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Een online bestelling plaatsen is zo gedaan. Voor je het weet, zijn alle benodigdheden al thuis bij je afgeleverd.

Bekijk dus nu welke schutting jou het meeste aanspreekt. En heb je behoefte aan wat meer informatie voordat je je keuze maakt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Meld je aan voor de nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van de trends en ontwikkelingen omtrent schuttingen.